Hagioterapijski susreti – studeni: Doći do smisla


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

STUDENI 2012.

Doći do smisla

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Doći do smisla

 

Čovjek današnjice izgrađuje vanjski svijet a zanemaruje sebe i ne razvija se kao čovjek, svoju osobu, svoj život. Stoga, vrlo često zapada u besmisao, beznađe, očaj, nemoć, nesigurnost, ovisnost te se prepušta osjećajima depresije i uvrijeđenosti, poniženosti.

Unatoč ranama za koje smo sami odgovorni ili su nam ih drugi nanijeli ili pak neke teške situacije u životu, izlaz uvijek postoji i moguće je doći do smisla.

Prvi korak do smisla je spoznaja istine o sebi.

  1. Promatrati sebe kao cjelinu – ti nisi samo tijelo ili psiha već i duhovna duša, imaš osobu koja je jedinstvena i zato si dragocjen , original, život ti je darovan. Ti postojiš, živiš, dišeš (gledaš, misliš, govoriš, stvaraš, odlučuješ se jer imaš slobodnu volju – i kad se ne odlučuješ odlučio si). Ja živim, ja sam zdrava, u meni je život koji se hoće razviti
  2. ti nisi ono što jesi nego ono što možeš biti. Čovječe ti neizmjerno nadilaziš samoga sebe
  3. gledaj život oko sebe i u svemu što živi, miče se, raste otkrit ćeš smisao (istraživati, začuditi se). Stvarnost se stalno mijenja. Život je neuništiv, vječan jer stoji na bitku. Život ima smisao iz perspektive vječnosti, nema kraja, samo se preobražava. Duh je vječan, bezgraničan. Otkrij svoju specifičnost, što te raduje, za čim čezneš.
  4. odluči svaki dan gledati u to dobro, u svoj talent, u zdravlje, život. Aktiviraj svoje stanice zadužene za kreativnost (stvarati, uložiti svoje talente).

Čovjek je važan – Ti si važan, tvoj život je jedinstven i dragocjen, u tebi postoji mnoštvo sposobnosti koje čekaju da se razviju, u tebi leži bezbroj talenata da se razvije, pokažu svijetu, drugi te trebaju jer ono što im ti možeš dati to možeš samo ti.

netko te htio, želio, volio, ima netko tko ti se raduje i tko ti pomaže

čim si na strani bitka, živiš, postojiš, vječan si, jer je to odlika duha a duh je život.

znaj sve se može ispočetka, uvijek postoji novi početak, za sve postoji lijek i izlaz, život nema kraja, smisao života je tvoj rast i razvoj, ti si taj koji odlučuje o svom životu,

Dakle, drugi korak je odluka – odluči, napravi zaokret od zla prema dobru, od pasive u aktivu. Od nevjere, nepovjerenja, sumnje prema vjeri, kreni, koračaj, gledaj sebe zdravog, vrhunskog, ostvarenog, imati viziju sebe kao projekt, kako si već iz žira postao hrast., odluka za ulaganje u sebe. Kad čovjek gleda u dobro on se automatski prebacuje u područje postojanja, života, zaštićenosti, radosti i smisla. To je duhovni zakon i temelj čovjekova zdravlja.

zavoli sebe, prihvati sebe, u tvojim rukama je slobodna odluka za dobro – aktiva ili manjak dobra (odsustvo dobra, zlo)- pasiva.tvoj život je samo tebi darovan i ti možeš njime upravljati, usmjeravati svoje korake

Treći korak je djelo – kreni u ono za što si se odlučuio (svaki dan jedan korak) – živiš svjesno, slobodno, odlučno, punim plućima, ostvareno – bit će dobro, ja vjerujem da će biti dobro, u svakom trenutku: biram život, ja mogu, ja hoću, ja vjerujem, ja ću uspjeti

Izgrađivanje transcendentala – dobrota, ljepota, ljubav i istina preko kojih ulaziš u bitak – uspijevaš jer znaš da tvoj duh nadilazi tvoju bolest i nemoć i svaku patnju. Tvoj duh te već vuče i upućuje prema bitku – temelju svega postojanja jer on zna da čovjek smisao ne nalazi u sebi jer je ograničen, jedino ga može naći u bitku – Stvoritelju svijeta i sebe. U temelju svega je bitak a to znači i u temelju života a samim time i smisla. Odlike bitka su. Tražiti smisao – tražiti temelje, stati na te temelje, na postojanje (neuništivo, neograničeno), na bitak. Zapisanu Stvoriteljevu misao pronaći u sebi – to je projekt.

Živjeti život u punini znači donositi plodove života – stalno aktivan.

Ima snage vjerovati u razvoj, rad i djelovanje.

Hrabrost, odluka za ulaganje u sebe daje smisao.