Hagioterapijski susreti – listopad: Ozdravljanje komunikacije


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

LISTOPAD 2012.

Ozdravljanje komunikacije

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

                Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Ozdravljanje komunikacije

 

Svakodnevno se susrećem i komuniciram s drugima. Uvijek sam to JA kao osoba u odnosu prema onoj drugoj osobi – TI. Kakva je moja komunikacija danas? Što slušam a što izgovaram? Je li to samo izgovaranje riječi ili nešto više? Mogu li svestrano ozdravljati sebe i svijet usvajajući zdravu komunikaciju? Naravno da MOGU – i to samo zato jer sam ČOVJEK i jer sam voljen i dragocjen.

Srce svakog čovjeka čezne za nekim tko će ga moći ispuniti dobrotom, ljepotom, istinom i ljubavlju, uliti mu povjerenje, reći lijepu riječ, pohvaliti, vrednovati. To može samo Netko tko je i sam takav, a to je Stvoritelj, apsolutni bitak u kome sve postoji. Čovječe, sjeti se, On te ljubi, ima sućuti za tebe, prihvaća te baš takvog kakav jesi, razumije te u svemu, podržava te, pomaže, i sve to bezuvjetno jer On je apsolutna dobrota, ljepota, istina i ljubav.

U komunikaciji s ljudima i primam (slušam) i dajem (govorim). A zdravo mogu (pro)govoriti tek nakon što sam kao spužva ‘upio’ u sebe govor koji me ozdravlja. Od sada mogu odvažno ulaziti u novi dan i svaki susret tako da najprije komuniciram srcem na Izvoru dobrote, istine i ljubavi:

 • Ja smijem i odlučujem se sada osluškivati Onoga koji me stvorio, koji je sav za mene,
 • Ja mogu i hoću osluškivati kako Stvoritelj sa smiješkom izgovara moje ime
 • Ja se odlučujem sunčati na Njegovom pogledu iz kojeg jasno gledam kako uživa što baš ja postojim i raduje mi se, kako jedva čeka čuti što ću mu danas izreći
 • Mogu i hoću uživati u njegovoj blizini, liječiti ranjeno srce i natapati se milinom riječi što teku iz njegovih usta: dragocjen si u mojim očima, vrijedan si, ja te ljubim, ne boj se, samo vjeruj.

Nakon što se natopim i obogatim zdravim riječima i mislima svoga Stvoritelja ja mogu slobodno govoriti (davati) sebe drugima. Izricanjem sebe jedni drugima međusobno se svestrano obogaćujemo. Osim izgovorenih RIJEČI u izricanju sudjeluje čitava moja OSOBA u kojoj je prisutna originalnost. Mogu upijati svoju originalnost posviješćujući si:

 • Ja sam čitav svijet (ne jedan u mnoštvu), ono što imam ja, nemaju drugi.
 • Stvoritelj svijeta ne ljubi ljude već čovjeka kao original – a to sam ja.

Bez obzira na moguće dosadašnje neugodno iskustvo (ne)komunikacije i rana koje su iz toga proizašle moguće je svestrano ozdravljati i razvijati se. Čovjek nije samo tijelo i psiha nego i duhovna duša a sposobnost duha je moći transcendirati/nadići stvarnost u kojoj se nalazi. Bit duha je i sloboda. Čovjek je čovjek po tome što se slobodno može opredjeliti za dobro. Važno je biti svjestan/sabran na dobro, ono što izgrađuje život:

 • Moje dostojanstvo je u meni, ono ozdravlja kad počnem sam o sebi pozitivno/dobro misliti, govoriti, sebe cijeniti i poštivati. Stoga me ne mogu riječi drugih raniti, niti je moje samopoštovanje u javnosti, u drugima, nego ga ja već imam u sebi. Ne moram se braniti u susretu s ljudima, ja sam siguran i miran jer znam koliko vrijedim, znam kome sam povjerovao i znam Tko je sav za mene. Sposoban sam, vrijedan sam, imam puno lijepih svojstava – ja sam original!
 • Ljepota čovjeka je iznutra, to je duh koji natapa svaku stanicu te je u svakoj svijest i odluka. Stanice vanjske kore mozga svaki trenutak me pitaju – hoćeš li biti zdrav ili bolestan, slušaju moje naredbe. Kad negativno mislim/govorim stanice mozga se razaraju a kad dobro mislim/govorim regeneriraju se. One primaju informacije iz okoline i za to se odlučuju, aktiviraju se i provode to u djelo. Fizički ne zavisi sve o meni ali duhovno da – stoga je važno nepresano slati pozitivne informacije u sebe i tako se suprotstaviti negativnim informacijama iz okoline. Za to se traži početni napor sve dok ne postane djelotvorna i ozdravljujuća navika.
 • Za čovjeka je važan rast, učenje. On može iznova obogaćivati svoj genom novim informacijama. Važno je stvoriti naviku izgovaranja riječi koje izgrađuju, donose zdravlje, ali ne kao sugestiju nego kao uvjerenje, npr.:
  • Bit će dobro
  • Ja neizmjerno nadilazim samoga sebe
  • Ja sam ono što mogu postati a ne ono što jesam
  • Čovječe ne idi malen ispod zvijezda
  • Za let si dušo stvorena
  • Ja se mogu razvijati u vrhunskog čovjeka, ja sam projekt i želim se razvijati
  • Sve je moguće onome koji vjeruje
  • Ja mogu, ja hoću ja ću to ostvariti. Mogu, jer moj duh nema granica; hoću, jer kad odlučim tad znam uspjet ću, tad aktiviram sve svoje stanice i moći duše; uspjet ću jer je to projekt vjere, to je kreativnost duha.

U susretanju s izazovima svakodnevice pri izgrađivanju međuljudskih odnosa važno je umjesto neplodne i frustrirajuće borbe protiv zla – boriti se mudro i učinkovito – ostvarivanjem dobra, ljubavi, povjerenja, istine, napretka, kreposti, ulaženjem u područje Bitka. Bitak je vizija prema kojoj se čovjek može razvijati, k njoj se približavamo ostvarivanjem projekata u sebi, u mislima, riječima i djelima. Razvojem dobra u sebi pobjeđujemo zlo, razvojem zdravlja liječimo bolesti, obogaćujemo sebe i druge:

 • Kad ti netko kaže nešto negativno; ignoriraj to zlo, ne misli o tome, nego samo mirno reci:

Ma bit će dobro!

 • Sjeti se u svakoj situaciji: ti možeš svakoj negativnoj misli ili riječi suprotstaviti dobru, pozitivnu.

U tebi je snaga dobra, idi s tom snagom u sebi i pobijedit ćeš!

 • Jednostavno odluči se i počni misliti samo dobro o ljudima, pronađi na svakome nešto dobro. Sjeti se da te njegove dubine vole i da tvoje dubine vole tog čovjeka. Odvoji/razlikuj njegovo ponašanje od njega kao osobe i njegovog dostojanstva. Imajući na umu da svako zlo najdublje i najprije razara onoga koji ga čini, osudi i napadni zlo koje je učinjeno ali uvijek obrani, razumij i opravdaj osobu – stani na stranu čovjeka i zadobit ćeš i zdravlje i život i prijatelja!
 • Odluči se pozitivno govoriti, pohvaliti nekoga, oprostiti, ljubiti, imajući na umu da kad odlučiš činiti dobro tad sebe oživljavaš.
 • Zahvaljuj jer si sve dobio. Netko te želio, volio, ljubio, nekome si dragocjen i zato te dozvao u život. Život ti je darovan.

Uistinu: Lijepo je što postojiš!