Hagioterapijski susreti – rujan: Povjerenjem do slobode


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

RUJAN 2012.

Povjerenjem do slobode

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Povjerenjem do slobode

 

U životu svakog čovjeka događaju se razočaranja, neispunjena očekivanja, neuspjesi, vezanosti, osame, sumnje, strahovi i druge nemoći. Takva iskustva mogu ‘zalediti’ čovjeka u nepovjerenje i priječiti mu život ‘punim plućima’, onemogućiti mu slobodno odlučivanje za dobro i ostvarivanje vlastitih čežnji.

Nasreću, postoji izlaz iz takvih situacija, kao i iz svih drugih koje čovjeka zaustave neko vrijeme na putu života. Rješenje uvijek postoji, treba ga samo potražiti i otkriti! Prvi korak na tom putu je povjerenje.

Povjerenje je vitalna čovjekova funkcija, nužni temelj da bi čovjek preživio. Iz povjerenja čovjek se odlučuje i pokreće na djelovanje, postaje aktivni sudionik i graditelj svoga života. Tek nakon što je imao iskustvo povjerenja:

 • čovjek se može očarati životom, može vjerovati u život, osloniti se na ono dobro koje je u temelju života,
 • može otkriti perspektivu vječnosti, može shvatiti i iskusiti neuništivost života koji živi i koji mu je darovan.

Povjerenje u dobro daje ti sigurnost i uvodi u slobodu, smisao života i radost. Vjerovati možeš samo nekome tko je dobar, istinit, tko te ljubi, bezuvjetno prihvaća, od koga možeš očekivati samo dobro, sigurnost i zaštitu.

Ti nisi sam sebi darovao život, nisu ti ga ni ljudi darovali. Odakle ti život? Postoji izvor života, postoji Netko tko je tebe darovao tebi, tvojim roditeljima i drugim ljudima. Zašto je to učinio? Zato jer je taj Netko sama dobrota, ljepota, istina i ljubav – apsolutni bitak – to je tvoj Stvoritelj koji je sav za tebe, on se želi darovati i tebe svojim darivanjem obradovati. Možeš biti siguran da:

 • Ima Netko tko na tebe misli. Ima Netko tko na tebe čeka. Ima netko tko čuva tvoj život.
 • Ti nisi slučajnost, ti si izbor vrhunskog Stvoritelja. On je baš tebe htio, želio, oblikovao i stvorio. Prihvaćen si baš takav kakakav jesi. Ti si original. Lijepo je da si tu i da postojiš.
 • Pogledaj kako lijepo izgledaš. Znaš li da je i tvoj glas poseban, jesi li ga zapazio već? Jesi li svjestan svega bogatstva i jedinstvenosti koja je u tebe pohranjena? Zapamti; dragocjen si, vrijedan si.
 • Možeš mirno odahnuti i biti siguran da će s tobom biti sve u redu. Bit će dobro jer je tlo na kome stojiš sigurno i možeš se osloniti – to je aposolutna i bezuvjetna ljubav i dobrota Svemogućeg Stvoritelja.

Osim što ti je darovan život, u tebi je još jedan veliki dar – sloboda – a to je:

 • snaga, sila, moć činiti dobro; izbor ljubavi i života,
 • napor, borba, stalno osvajanje, odluka, sposobnost da možeš u sebi svakom zlu reći ‘ne!’ a životu ‘da!’

Sad kad znaš da si voljen, prihvaćen, siguran i da postoji apsolutna dobrota i ljubav u koju možeš imati povjerenje, na tebi je samo odluka da izabireš dobro, da svjesno hoćeš, želiš i očekuješ dobro. Zapamti:

 • Ti si taj koji odlučuje! Slobodan si uvijek izabirati dobro, izabrati život.

Sloboda istovremeno uključuje s jedne strane odlučno odricanje/odustajanje od užitka, od svega što te zarobljava i zaleđuje na putu života a s druge strane čvrsto prijanjanje uz dobro. Kad god pomisliš nešto dobro, istinito, lijepo, automatski se prebacuješ iz područja nesigurnosti i nepovjerenja u zaštićeno područje dobra, sigurnosti, povjerenja a to je područje bitka – ljubav, dobrota, istina. Biti slobodan znači:

 • Odlučujem se biti dobar, istinit, ljubiti. Odlučujem od sada misliti, govoriti i činiti samo dobro. ‘Neću ići malen ispod zvijezda’ jer je istina da ‘Za let si dušo stvorena’. Odlučujem se za život!
 • Podsjećati ću se svaki dan: Ja sam biće u bitku a bitak je uvijek na mojoj strani. Ja sam žir koji čezne postati hrast – Ja sam ono što mogu biti a ne ono što sam sada. Hrabar sam čim se odlučim za sebe, za život.
 • Kad mi je teško samo ću pomisliti ne nešto dobro, izreći dobro ili učini dobro i već sam vječan. Odlučujem: Opraštam ti, znam kome sam povjerovao, hoću živjeti istinu, bit ću dobar prema ljudima. Prestat ću se stalno samo kajati i odmah ću prijeći na stranu dobra, iznova ću paliti svjetla…

Birat ću život i biti sretan! Ja to mogu, hoću i uspjet ću!