Hagioterapijski susreti – prosinac: Korak prema radosti


1312_Korak prema radosti

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

PROSINAC  2013.

Korak prema radosti

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Korak prema radosti

 

Tko sam to ja?

Jesam li ja radostan čovjek?

Primjećujem li radost oko sebe?

Što je za mene radost?

Jesam li pronašao razlog za radost?

Pitanja su to koja često zaboravimo postaviti samima sebi.

Sve se oko nas i u nama tako brzo odvija da nekako niti ne primjećujemo kako i kada se dogodilo to da nas je zahvatila i zarobla neka muka, nemoć, nemir, tuga, srdžba ili neko drugo stanje negativnih misli, nepovjerenja i besmisla. Na sreću postoji izlaz, postoji rješenje i za takvo stanje! Potrebno je samo malo zastati, odvojiti vrijeme baš za sebe i naučiti se sabirati, susresti se sa samim sobom te otkriti neprocjenjivo blago koje je položeno u svakog čovjeka.

Tko je čovjek? Čovjek osim fizičke, biološke, psihičke ima i antropološku razinu a to je njegova duhovna duša, to je ono specifično po čemu je čovjek čovjek i po čemu se razlikuje od drugih živih bića na Zemlji. Čovjek je prije svega osoba, jedinstvena i originalna. On kao osoba misli, govori i djeluje. Osoba u sebi okuplja sve druge sposobnosti po kojima je čovjek specifično čovjek. Samo čovjek kao osoba ima slobodu odlučivanja a samim time i odgovornost kakve odluke donosi. Suvremena neuroznanost i epigenetika nam otkrivaju kako svaka čovjekova odluka za dobro, njegove stanice mozga izgrađuje i/ili obnavlja a odluka za zlo ih razara.

Čovjek ima svijest i samosvijest te intelekt kojim spoznaje cjelinu stvarnosti a ne samo pojedine dijelove kako mu je to razumom moguće razlučivati. Duh je cjelina stvarnosti, on je nedjeljiv, vječan i neuništiv budući je u temelju svega što postoji. Filozofi kažu za njega da je to bitak koji je jedan, apsolutno dobar i apsolutno istinit. Budući je čovjek biće u bitku i on je vječan i neuništiv jer ima sve kvalitete kao i bitak.

Također čovjek ima sposobnost transcendirati tj. nadilaziti stvarnost koja ga okružuje i time može preživjeti i pobijediti sve nevolje koje ga snađu. Nadalje, savjest pomaže čovjeku i čuva ga da uvijek može odabirati dobro tj. ono što će izgrađivati njegov život, dati mu mir i sigurnost te njegovo biće učiniti radosnim i osmišljenim. U čovjeku je još puno drugih dragocjenih sposobnosti, kao što su povjerenje, život, pamćenje i sjećanje, srce kao organ ljubavi, karakter, kreativnost … Dakle, u čovjeku je čitavo jedno bogatstvo, jedan novi svijet koji želi biti otkriven i ugrađen u službu života.

Kad čovjek posvijesti istinu o sebi kao dragocjenom, ljubljenom, prihvaćenom i jedinstvenom biću čiji smisao je stalni rast i razvoj i čija budućnost nema kraja jer je čovjek po duhovnoj duši besmrtan, vječan tada čitavo njegovo biće ispunjava radost i mir.

Radost nije negdje vani, izvan tebe, ona je u tebi i čeka da joj otvoriš vrata. Kad god prihvatiš ljubav i dobrotu koja ti se želi darovati, otkrit ćeš radost u sebi. Možeš ostvarivati velike vizije i projekte, možeš svaki dan ulaziti u zdravlje, u dobrotu koja je u temelju svega što postoji. Samo povjeruj u dobrotu koja je uvijek uz tebe i za tebe. Povjeruj da si poseban, vrijedan, dragocjen, odreci se negativnih misli i zla koje te želi zarobiti. Baš za inat oprosti svima i samim time skini sa sebe sve negativno i razarajuće da možeš biti slobodan samo za dobro, istinu i ljubav od kojih jedino dolazi život, zdravlje i radost.

Kako bi korak po korak išao putem koji će te dovesti do radosti možeš mirno ponavljati:

 Vjerujem, bit će dobro. Sigurno će biti dobro. Dobro je jače od zla.

Ja sam se odlučio samo za dobro. Od sada ću misliti, govoriti i činiti samo dobro.

Ja mogu, ja hoću, ja vjerujem, uspjet ću! Dobrota je na mojoj strani.

Dobrota je jedino tlo na kome mogu preživjeti sve smrti i biti i ostati radostan.

Odlučujem se za život.