Hagioterapijski susreti – listopad: Hagioterapijom do zdrave obitelji


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

LISTOPAD  2013.

Hagioterapijom do zdrave obitelji

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Hagioterapijom do zdrave obitelji

 

Suvremeni čovjek je u stalnoj potrazi za srećom, za smislom, za ljubavlju. A život na zemlji nije bajka. Svakodnevno se susrećemo s različitim izazovima i poteškoćama koje su prisutne i u našim obiteljima, među najbližima.

Znamo i to kako niti jedan čovjek nije samo dobar, ni samo loš. U svima je pomiješano dobro i zlo i nikada ne možemo ni u jednom čovjeku naći samo dobro. Jer čovjeka formiraju navike, vjerovanja, okolnosti u kojima živi, i tako se on stalno mijenja. Ako je okrenut negativnostima, mržnji, stječe loše navike, postat će zao. Ukoliko je okrenut dobru, istini, ljubavi bit će krepostan i dobar. Svaka zajednica bit će zdrava ako pojedinci u njoj shvate da samo mijenjajući sebe, mogu mijenjati druge.

Oni koji se ohrabre na taj put promjene sebe mogu odmah zakoračiti u zdravlje imajući u vidu tri područja toga putovanja:

Spoznaja

Prije svega važno je ispuniti se pravom spoznajom. To znači, imati na umu da mi je život darovan i da samim time što živim; ja sam dragocjen(a), original, ali i drugi pored mene isto tako. Ima Netko tko je mene htio, želio, stvorio. To je Stvoritelj svijeta i mene, bitak u kome je sve postojanje. On je samo dobar, istinit, lijep i ljubav. U trenutku začeća u mene je udahnuo svoga duha koji je život i po kome sam ja postao živo biće. A duh je slobodan od prostora i vremena, transcendentan, cjelovit… To znači da, kao čovjek, dokle god sam u dobru, zdrav sam i cjelovit. Biti zdrav znači uvijek birati ono što je život i na strani života. Živjeti u skladu s prirodnim moralnim zakonom koji je upisan u svakog čovjeka

U obitelji će biti sklad jedino ako postoji ljubav. A što je to ljubav? Je li to osjećaj, sviđanje? Ne, to nije ljubav. Ljubiti je odluka a ne osjećaj koji se odnosi na sviđanje, na voljeti. Ljubiti je nešto uzvišeno, puno više od voljeti. Ako ljubim ja se odlučujem za dobro prema sebi i drugima bez obzira kako se oni odnose prema meni. Tad znam i posviješćujem si:

Ti ne možeš ništa učiniti da te ja ne ljubim jer ja sam već ljubljen.

Ljubeći tebe sebi činim dobro jer sam jedino tada u postojanju, u životu.

Ljubiti tebe to je moja radost i smisao života.

Budući je u svakom čovjeku dobro i zlo pomiješano, jedini izlaz za zdrave međuljudske odnose je opraštati, okrenuti se dobru, svjesno i slobodno birati dobro. Oprostiti znači ulaziti u slobodu. Opraštanje mene oslobađa i otvara prostor u meni u koji drugi može doći. Svaki čovjek čezne da bude prihvaćen, voljen, da ga se razumije. Svaki čovjek čezne biti netko, uvijek bolji. Posvijesti si da to već jesi, prihvati sebe, susretni se sa Onim koji te stvorio i sav je za tebe, u kome je tvoja sigurnost, odluči se i ti stati na stranu života.

Odluka

Imajući u sebi pravu spoznaju s lakoćom ću se odlučiti umnažati dobro u sebi i oko sebe, ponavljat ću:

Ja mogu, ja hoću, ja vjerujem, uspjet ću!

Ako je moja obitelj divna, bit će još divnija, ako su tu poteškoće, riješit će se.

Bit će dobro. Sigurno će biti dobro!

Odlučujem od sada tražiti, gledati, koncentrirati se, govoriti i činiti samo dobro. Govorit ću samo zdrave i dobre riječi. Zahvaljivat ću za bračnog druga, za svakog člana obitelji i svaku životnu situaciju. Očekivat ću samo dobro.

Djelo

Pravu spoznaju i odluku za dobro je bitno provesti u djelo u svakodnevnom življenju i susretanju s najbližima u obitelji. Svaka osoba ima svoje dostojanstvo koje treba poštivati. Majka, otac i dijete u obitelji imaju različite uloge ali isto dostojanstvo jer je svaki od njih čovjek, originalno i jedinstveno biće. Dostojanstvo osobe mogu vratiti i/ili učvrstiti u sebi i drugima tako da se samo mirno sjetim, mislim i govorim:

Ima netko kome sam neizmjerno dragocjen(a).

Ja neizmjeno nadilazim samoga sebe.

Ja sam ono što trebam biti a ne ono što jesam.

Čovječe, ne idi malen ispod zvijezda.

Za let si dušo stvorena!

Ako sâm sebe povrijedim ili me drugi povrijedi važno je sebi, svojoj osobi ponavljati/posvješćivati i natapati cijelo svoje biće istinom:

Dragocjen si, ljubim te, ako i svi budu protiv tebe ja te ne dam, ovo će proći, bit će dobro.

Ako me drugi povrijedi mogu u sebi u duhu drugome govoriti:

To što govoriš o meni, to nisam ja! Opet si pogriješio! Razumijem te,

neću ti vraćati na tvoje zlo zlim, ja sam se opredijelio za dobro, za istinu, za život i točka.

Hvala ti što postojiš tu za mene da se mogu vježbati i rasti u ljubavi i istini. Bit će dobro

Lijepo je što postojiš!