Hagioterapijski susreti – rujan: Uzdići se iznad usamljenosti


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

RUJAN  2013.

Uzdići se iznad usamljenosti

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Uzdići se iznad usamljenosti

 

Svi se ponekad osjećamo usamljeno. Samoća ne znači nužno da smo bez društva. Često smo okruženi drugim ljudima, a osjećamo se neopisivo sami. Dobro je poznato da je biti u vezi ili u braku i nemati dobar kontakt sa partnerom često teže nego biti sam. Usamljenost je stanje u kojem se osjećamo udaljeni od drugih ljudi. To je osjećaj praznine koji nas čini nezadovoljnima i tužnima. Kada usamljenost postane prečesta ona prelazi u stanje koje nas slabi i čini nesposobnima za kvalitetan život.

Samoća može biti i stvar izbora. Osoba izabire vrijeme koje želi provesti sama i osjeća se dobro. Važno je da čovjek u danu ima vrijeme za sebe, vrijeme za sabranost, u kojoj može prepoznati sve svoje kvalitete i sposobnosti kojima se izdiže iznad osjećaja usamljenosti i samoće koji mu se žele nametnuti.

Od svega stvorenja samo čovjek, pored tijela i psihe, ima i duhovnu dušu koja je njegova specifičnost. Čovjek je samo po duhovnoj dimenziji čovjek. Stoga je čovjeku itekako moguće uzdići se iznad usamljenosti! U tome mu pomaže, i ima iza sebe izvrsne rezultate, hagioterapija kao znanost o čovjekovoj duhovnoj duši.  Ona istražuje čovjekovu duhovnu dimenziju i primjenom hagioterapijskih principa u praksi, vodi čovjeka do iskustva zdravlja duhovne duše, oslobađajući ga patnje i besmisla a uvodeći ga u zdravlje i život. Hagioterapija nije samo terapija u okviru Antropološke medicine, ona je za čovjeka BITI ILI NE BITI. Ona čovjeku otkriva vrijednost vlastitog postojanja.

Važno je pronaći sebe pitajući se: Tko sam ja? Gdje sam to ja? Gdje mogu pronaći sebe? Kad dotaknem svoj prst ili glavu, mogu li reći da sam to ja? Ili, kad razmišljam o svojoj psihi, tijelu, mogu li reći da sam to ja? Psiha, tijelo, uspjeh, karijera, posjed … ne, to nisam ja, to sve ja imam. Ali, unatoč svemu što imam pitam se: tko sam zapravo ja? Ja sam prije svega OSOBA, osoba sa imenom i prezimenom. Ja sam jedinstven, neponovljiv original i ljekovito je tu istinu pokušati doživjeti.

Kao osoba mogu postojati jedino ako sam u dobroti, jer dobrota je temelj svega postojanja. Filozofija nas uči da su dobrota, istina, ljubav i ljepota bitne kvalitete Bitka. A izvor života je u Bitku. Sve što postoji, čitava stvarnost, prožeta je Bitkom. Uvijek kad se svjesno i u sabranosti izlažem toj istini, tad postojim, živim i tad sam u BITI. Netko je baš mene htio i stvorio kao originalnu osobu – to je moj Stvoritelj. Opredjeljivanje za dobro održava me na životu i omogućuje rast u vrhunskog čovjeka. Svaka situacija koja mi dođe na životni put nije više prijetnja niti opasnost već postaje prilika da palim nova svjetla, otkrivam položeno blago u sebi i rastem ‘iz žira u hrast’.

Jednom kad je temelj tu, kad prihvaćam svoj život, zavolim sebe kao originalnu osobu, tada je puno lakše i onog drugog pored mene prihvatiti i vidjeti kao projekt, kao ‘žir koji želi postati hrast’. Iz toga proizlazi nužnost opraštati i tražiti oproštenje u duhu jer to i jest potpuna ljubav, prvenstveno prema sebi.  Opraštanje znači ne dopustiti da me ‘nedoraslost do hrasta’ drugog čovjeka razara i ne dopustiti da moja ‘nedoraslost do hrasta’ razara drugog čovjeka. Želim živjeti, želim postojati a to jedino mogu ako i ti postojiš jer tek u odnosu prema drugom ja sebe prepoznajem i ostvarujem. Taj drugi, taj TI, meni je najprije sam Stvoritelj od koga sam potekla a zatim i svaki čovjek koji mi je po Njemu darovan. Na Stvoritelja se oslanjam i sve od njega očekujem a čovjeka prihvaćam i ljubim takvog kakav jest. Prihvaćam to kao proces koji traje cijeli život.

Pobijediti usamljenost je moguće a to znači moguće je biti u skladu sa temeljnim zakonima postojanja – biti u dobroti, istini i ljubavi. U tome pomaže:

  • Oživljena svijest – U svakom trenutku biti svjestan istine tko si i koliko si dragocjen kao osoba.

Sjeti se; od tebe kao osobe sve potječe, ako nemaš sebe badava ti sve drugo što imaš. Imaj na umu; meni mene nitko oduzeti ne može. A ako se i dogodi da izgubim sebe, ponovno se mogu vratiti tako da samo povjerujem u temelje postojanja – u dobro koje je jače od zla, u istinu koja je moćnija od laži, u ljubav koja sve drži u životu.

  • Odluka za – Svaki trenutak odabirati temelje postojanja, to čvrsto tlo na kome mogu preživjeti sve izazove

svagdašnjice – to su dobrota, istina, ljubav i ljepota. Tome doprinosi ako gledam umom tj. ako gledam cjelinu stvarnosti. Konkretno, to znači, donijeti odluku: danas/sada ću biti zagledan samo u dobro, iznova ću se opredjeljivati samo za dobro.

  • Djelovanje – Razmišljati, stvarati i biti kreativan, shvatiti svoj život kao projekt u kome će iznova biti izazova

ali i novih hagioterapijskih vježbi za te izazove. Smisao života i jest čovjekov stalni rast i razvoj!

Prijatelju, baš je lijepo što postojim ja za tebe i baš je lijepo što postojiš ti za mene! Zajedno možemo sve.

Ti nikad nisi sam!

Sigurno će biti dobro!