Hagioterapijski susreti – lipanj: Kako se odmoriti


HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

LIPANJ  2013.

Kako se odmoriti

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Kako se odmoriti?

 

Svakodnevica je puna različitih izazova koji ponekad mogu itekako izmoriti čovjeka. U takvim situacijama istinski čeznemo za kvalitetnim odmorom. Znamo da odmor itekako doprinosi uspješnosti bilo koje vrste rada kojim se čovjek bavi. Pravilna izmjena rada i odmora čini rad više vrhunskim a odmor kvalitetnijim. Ali kako do odmora koji istinski odmara?

Podsjetimo se kako je čovjek cjelina koja u sebi sadržava četiri neodvojive i povezane razine; fizičku razinu (tijelo), psihičku (psiha), duhovnu dušu koja sve u čovjeku prožima, odnos sa Stvoriteljem tj. povezanost sa Bitkom kao nadnaravnu razinu. Za kvalitetan odmor važno je čovjeka izložiti cjelovitom odmoru koji će obuhvatiti sve četiri razine, čitavog čovjeka.

Čovjek je osoba kojoj je život darovan a upravo osoba u čovjeku objedinjuje sve sposobnosti kojima čovjek raspolaže. Izvor života je u Bitku. Bitak može biti samo dobar, samo istinit, samo ljubav i samo ljepota. On je ta cjelina koja drži sve u postojanju. Sve što postoji, čitava stvarnost, prožeta je Bitkom. To bi značilo da dok je god čovjek u dobroti, ljepoti, istini i ljubavi tad je u Bitku tj. u životu, na čvrstom temelju, a tada se najbolje odmara. Zašto? Zato što je jedino tad siguran, slobodan samo za dobro, zaštićen, odvažan, inteligentan, vrhunski, usmjeren na izgrađivanje i podržavanje života…s povjerenjem prihvaća i živi darovanu stvarnost u sebi i oko sebe.

Čovjek ima slobodnu volju kojom odlučuje kada će raditi a kada će se odmarati. Slobodnom odlukom čovjek se odlučuje hoće li misliti, govoriti, činiti dobro ili ne. Kad smo u dobru tada nas savjest ne optužuje, kad hodimo prema prirodnom moralnom zakonu koji je upisan u srce svakog čovjeka tada je naš životni korak lak bez obzira na životne situacije, budući se odlučujemo za život, za sebe i tad smo vječni, neuništivi jer se nalazimo u duhovnoj stvarnosti koja je neuništiva i vječna.

Čovjeka nabolje odmara čista savjest. Kao čovjek nemoguće je ne griješiti, ali je važno neprestano se čistiti. Kao što se brinemo za higijenu i zdravlje fizičkog tijela (npr. unosimo zdravu hranu), odmor psihe (npr. šetamo)  jednako tako je važno čistiti savjest, srce i memoriju. Najbolji način za to je podsjetiti se koliko sam bezuvjetno ljubljen kao originalno Stvoriteljevo djelo, unositi u svijest odluku za dobro, zaokrenuti život od zla, laži i negativnosti prema dobru, ljepoti, istini i ljubavi, otpustiti sve negativno iz srca i memorije (kajanje i praštanje), izlagati se Dobroti i upijati bezuvjetnu ljubav Stvoritelja svakodnevno.

Nakon što smo donijeli odluku za zaokret, za odluku za dobro tad samo treba koračati u tome ustrajno iz dana u dan, ako treba uvijek iznova ne obazirajući se na moguće prepreke ili trenutni umor. Odmor nastupa istog trena kada čovjek iz pasive prijeđe u aktivno zauzimanje za sebe, za život, za ono dobro i istinito u svojoj svakodnevici. Tad čovjek postaje vrhunski kreativan, osmišljen, zdrav, radostan što može ulagati svoje talente u izgradnju boljega svijeta. On ima ispred sebe cilj, viziju prema kojoj korača iz trenutka u trenutak i to ostvaruje, u ritmu izmjene rada i odmora poput izmjene dana i noći. Pri tome on uživa u svemu dobrome i lijepome što također svakodnevica ispred njega stavlja (npr. uočava i upija ljepotu prirode i čitavog stvorenog svijeta oko sebe, izlaže se ozdravljujućim zvucima glazbe koja odmara, zahvaljuje na svakoj sitnici koja ga ohrabruje i krijepi na putu života…).

Prijatelju, ne boj se, samo (po)vjeruj:

Za let si dušo stvorene!

Ima Netko tko na tebe uvijek čeka

Čovječe, ne idi malen ispod zvijezda

Ti nisi ono što jesi već ono što možeš biti

U tebi je dobrota

Dragocjen si

Onome koji vjeruje sve je moguće

O bit će dobro!

Sigurno će biti dobro.