Hagioterapijski susreti – ožujak: Brak i obitelj


1303_Brak i obitelj

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

OŽUJAK 2013.

Brak i obitelj

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Brak i obitelj

 

Da, želim imati iskustvo sretnog braka i skladne obitelji; zato ću zastati i odmah se podsjetiti na izvor svoga života, moga Stvoritelja i najvažnije riječi za mene koje duboko liječe:

 Dragocjen si! Ne boj se!

Stvoritelj je sav sa tebe, daje ti sigurnost, svu potrebnu ljubav i mir. 

Kod njega si zaštićen. Bit će dobro!

Ti možeš biti zdrav i velik, u tebe je položeno blago neizmjernih mogućnosti i snage za rast i razvoj. Uvijek iznova možeš započeti s izgrađivanjem kvalitetnog suživota.

Tek sada, kada sam potpuno uronjen u apsolutnu ljubav i dobrotu, kada sam svjestan svoje cjelovitosti i vrijednosti, mirno mogu prihvatiti istinu da sretan brak izgrađuje međusobno darivanje različitosti a ne ispunjavanje želja i poistovjećivanje. Samo ljubav, a ne i interesi, vode supružnike jedan drugom. Supružnici koji su samostalni i slobodni za zdravu ljubav i povjerenje imaju iskustvo duboke radosti u zajedništvu bračnog života. Takva radost je moguća i za mene.

 Smijem biti to što jesam i

mogu darivanjem obogaćivati sebe i drugoga pored sebe.

Sad kad to znam, imam snagu i hrabrost dopustiti da me brak oblikuje i da ja oblikujem brak ljubeći. Brak je živo tkivo satkano od povjerenja muškarca i žene, u kojem se daruju jedno drugome u različitosti. Shvaćam kako supružnik ne misli kao ja, ne osjeća, ne djeluje niti govori kao ja; on je drugačiji i potrebno ga je slušati. Čuti i slušati drugoga ostvaruje u osobi promjenu koja vodi preobrazbi bračnog i obiteljskog zajedništva.

To što smo različiti je divna novost koju učim usvajati i tako postajem duhovno bogat. Međusobno se poštivati kroz opraštanje i razumijevanje je put rasta i razvoja svake osobe i ostvarenja smisla zajedničkog življenja.

Ostati začuđen pred onim drugim, promatrati kakva je to neizrecivo divna tajna položena u njegovo biće, daje čovjeku snagu da se trudi spoznati kako do kraja zavoljeti onog drugog.

Ljubav prema drugome u braku i obitelji proizlazi iz temeljne istine koliko sam već ja neizmjerno ljubljen, prihvaćen i dragocjen.

Zajedništvo u braku i obitelji je istraživanje za cijeli život.