Hagioterapijski susreti – veljača: Rasti u dobroti


1402_Rasti u dobroti

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

VELJAČA 2014.

Rasti u dobroti

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Rasti u dobroti

Koji je smisao mog boravka na Zemlji? Zašto živim?

Jesam li zadovoljan kako teku moji dani? Što je važno učiniti u životu?

Tko sam zapravo ja?

Jesam li do sada imao vremena promisliti o ovim pitanjima?  Koliko vremena odvajam za sebe, koliko je trenutaka u kojima malo zastanem, osluhnem što govore dubine moga bića? Jesam li otkrio što me, kao osobu, ispunjava; što me čini sretnim i zadovoljnim čovjekom. Vjerujem li da mogu biti vrhunski?  Jesam li svjestan svoje dragocjenosti i originalnosti? Gdje je to tlo i čvrsta točka na koju se mogu osloniti?

Uostalom, gdje je dobrota u kojoj ću rasti?

Sjeti se: ti živiš, ali ne svojom zaslugom, život ti je darovan, ima Netko tko je na tebe mislio prije nego li si ugledao svjetlo dana. Ima Netko čija si ti misao, u čijim planovima, željama i odlukama si baš ti bio. Ima Netko tko se raduje zbog toga što postojiš. Taj Netko je Stvoritelj svega stvorenoga i tebe. Filozofija ga još zove bitak. Bitak je duh koji je u temelju svega što postoji. Upravo on je garancija tvoje vrijednosti.  Budući je on apsolutna dobrota, apsolutna istina i apsolutna ljubav to znači da je i sve što je on stvario samo dobro.

Dakle, sigurno je; vrijediš već samim time što postojiš.

Odlika duha je to da je slobodan od prostora i vremena, transcendentan (nadilazi sve), vječan, neuništiv, svjestan…  Budući je čovjek duhovna duša tj. oduhovljeno tijelo ili otjelovljeni duh u njemu su kvalitete bitka – čovjek ima osobnost, slobodu, svijest, intelekt, može transcendirati, postoji kad je u dobroti, istini i ljubavi. Čim si kao čovjek posvijestiš te istine o sebi odmah ulaziš u stvarnost dobrote, istine i ljubavi i tako oživljavaš svoju duhovnu dušu koja je tvoja specifičnost. Sve one čega si svjestan to i „posjeduješ“ a čega nisi to za tebe ne postoji.

Osim materijalnog, vanjskog svijeta, za čovjeka postoji nutarnji, duhovni svijet koji je čitavo njegovo bogatstvo i u kome i po kome se on može neizmjerno razvijati.  Smisao čovjeka i jest rasti i razvijati se, biti sve više ono što on jest – čovjek. Da bi to mogao potrebna mu je svijest i iskustvo da iza njega stoji Dobrota/Istina/Ljubav na koju se može osloniti. Zato je čovjeku potrebno odvojiti vrijeme u kome će se susresti sa samim sobom, upoznati sebe i svoje čežnje, otkopati svoje talente i susresti se sa svojim Stvoriteljem koji je uvijek sav za čovjeka. Sav za tebe!

Čovjeku je darovana sposobnost da može prepoznati dobrotu u kojoj može rasti i snaga po kojoj se može odlučiti za rast. Odluku za sebe, za život, za rast i razvoj kao čovjek mogu donijeti u svakom trenutku svog života iznova, nikada nije kasno, uvijek postoji sada koje je odlučujuće i koje me pita: što ćeš sa mnom učiniti? Zavoli sebe, odluči se za sebe, vrijeme je, jer:

Za let si dušo stvorena!

Ti nisi ono što jesi, ti si ono što možeš biti

Lijepo je što postojiš!

Nitko nije kao ti!