Hagioterapijski susreti – travanj: U dobru se bolje živi


1404_u dobru se bolje zivi

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

TRAVANJ 2014.

U dobru se bolje živi

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

U dobru se bolje živi

Čovjek je vrhunsko biće koje osim materijalne ima i duhovnu dimenziju. Može se reći kako je čovjek oduhovljeno tijelo ili otjelovljeni duh. U trenutku začeća osim psihofizičke dimenzije koju daju roditelji svaki čovjek dobio je osobnost ili duhovnu dušu od Stvoritelja. Po duhovnoj duši, koja je čovjekova specifičnost, čovjek se bitno razlikuje od svih živih bića na zemlji. Jedino čovjeku je moguće vrhunski misliti, govoriti, odlučivati se za dobro, biti kreativan, moralan …  biti sukreator svoga života. Osim toga svaki čovjek je original među svih 7 mlrd ljudi.

Bitak je temelj u čemu sve postoji, egzistencija tj. samo postojanje. Čovjek postoji kao biće u bitku. Bitak je duh što znači da je u temelju svega duh. A duh je slobodan od prostora i vremena, on nadilazi stvarnost tj. transcendentan je. Duh je svijest, besmrtan je i cjelovit, vidi cjelinu. Kvalitete duha su dobrota, istina i ljubav. To znači da i čovjek kao biće u bitku ima te iste kvalitete duha. Zapravo, čovjek jedino živi kada je u postojanju tj. kada je u dobroti, istini i ljubavi. Čim čovjek nije u dobroti, istini i ljubavi sam sebe izbacuje iz postojanja i zbog toga ima iskustvo patnje.

Izlaz iz svake patnje je obrat od zla prema dobru. Važno je okrenuti pogled od zla i usmjeriti u dobro. Najprije se to odnosi na promjenu svijesti u kojoj čovjek sve više prepoznaje kako je njegov život dar njemu osobno darovan. Darovati život može samo netko tko je apsolutno dobar. On je osoba koja je mene kao osobu podigla na svoju razinu postojanja jer sam za Njega poseban, vrijedan i dragocjen. Zato vrijedim već samim time što živim, dišem. U tome jest moje dostojanstvo. Siguran sam samo zato što postoji apsolutna dobrota koja je željela, htjela i učinila da baš ja postojim. Unatoč svim poteškoćama u svakom trenutku mogu se osloniti na apsolutnu dobrotu koja je uvijek sva za mene.

Patnja nije ništa drugo nego pitanje: čovječe želiš li da ti pokažem koliko još sposobnosti, snage i moći leži u tebi, koliko možeš rasti u svojoj čovječnosti i postati vrhunski samo zato što imaš duhovnu dušu. Imaš li povjerenja u apsolutnu dobrotu koja te vodi i koja je uvijek s tobom i bez koje ne postoji niti jedna situacija tvoga života. Vjeruješ li da si unatoč svemu vječan i neuništiv? Ovdje je samo u pitanju tvoje povjerenje u dobrotu i ustrajan pogled u dobar ishod ama baš svake životne situacije.

Vježbanje okrenutosti prema dobroti u čovjeku stvara naviku kojom on sve više postaje čovjek dobrih misli, riječi i odluka i samo takav živi kvalitetno, zdravo i radosno, i njegov život dobiva smisao.

Neke od poticajnih misli i riječi koje u nama učvršćuju dobre navike od kojih se bolje živi su:

Dobrota je jača od zla

Svjetlo je jače od mraka

Ljubav je jača od mržnje

Istina je jača od laži

Vjerujem, bit će dobro. Očekujem samo dobro.

Znam, ima Netko tko na mene čeka.

Ima Netko na koga se mogu osloniti.

Biram život!