Hagioterapijski susreti – siječanj: Čovječe, budi velik!


1401_covjece budi velik

HAGIOTERAPIJSKI SUSRETI SRIJEDOM OD 18h,

SIJEČANJ 2014.

Čovječe, budi velik!

Voditelji:

Hagioasistenti iz

Centra za duhovnu pomoć

Organizator: Centar za duhovnu pomoć, Zagreb, Vodnikova 2/III

Sve informacije na telefon. 01/4829-829 (uto, sri, čet od 8 do 20h)

Čovječe, budi velik!

Život je poput mozaika; sastavljen od dana kada mislimo da sve možemo i da je cijeli svijet naš ali i onih drugih dana, kada nam ništa ne ide od ruke. Tada čovjek pomisli;  ne mogu više, dosta mi je svega, kako ću ja to izdržati, što će biti sa mnom i sa onima koje volim. I čini se kao da je sve izgubljeno.

Ali nasreću, to je samo za kratko vrijeme. Ubrzo čovjeku bude darovana i prilika da se izdigne iznad takvih misli unatoč okolnostima koje su ga zadesile. Prilika može biti npr. slučajni pogled na ljepotu prirode, cvrkut ptice, žubor potoka, jedna topla i nježna riječ prijatelja koja ohrabruje ili pak odlučnost drugog čovjeka koji je u istoj, možda i većoj, nevolji ali se danomice bori gledati u ono dobro koje je još preostalo, u ono što je još zdravo.

Uvijek postoji bar zrno dobra u koje se možemo zagledati u sebi ili oko sebe, o tom dobru govoriti, s tim dobrom računati i djelovati dalje kroz život. Jedino tako ćemo od tog zrna dobra, kroz vrijeme, uvidjeti kako se ono umnožilo do te mjere da je „dostatno čak i za cijelu pogaču“. Slikovito rečeno, usmjereni na dobro,  nećemo u „danima gladi“ ostati „zaista gladni“, nosit će nas ta vjera i povjerenje u dobro. Izdržat ćemo tada i ono što je naizgled bilo nemoguće. U tome i jest veličina čovjeka – izdići se iznad okolnosti koje su oko mene, zagledati se u sebe, u veliku silu i snagu i bogatstvo koje je položeno u meni kao čovjeku.

Kako znam da je to istina? Promisli – jesi li ti sebi sam darovao život, zdravlje, okolnosti života… Odakle ti sve to? Zar ne postoji Stvoritelj svijeta i tebe – Život sam, u kome sve živi. Prijatelju, u tebi svakim dahom struji život koji ti je darovan – to je duhovna duša po kojoj postojiš kao čovjek. Duhovna duša je duhovna dimenzija a duh je nedjeljiv, vječan i neuništiv, slobodan od prostora i vremena, onaj koji sve nadilazi. Čovjek je po duhovnoj duši otjelovljeni duh ili oduhovljeno tijelo i jedino po toj istini on može biti velik, zdrav i vječan.

Budući si čovjek, možeš sa sigurnošću svaki dan ponavljati istinu o sebi:

Ti nisi ono što jesi, ti si ono što možeš biti

Ja mogu, ja hoću, ja vjerujem. Bit će dobro!

Ja dišem – ja živim. Moj život je vječan i neuništiv.

U meni je snaga kojom mogu izdržati baš sve.

Baš sve je za neko dobro

Zahvaljujem za priliku što mogu boriti se za život i živjeti

Čovječe ne idi malen ispod zvijezda

Za let si dušo stvorena

Prošlost je prošla, budućnost još nije došla

ali zato SADA ja odlučujem kako ću odgovoriti na ono što mi se događa

Od prije znamo da kad god se čovjek odlučuje za dobro i za zdravlje ulazi u područje postojanja gdje je neuništiv i vječan. Jer, postojanje je samo dobrota, samo istina, samo ljepota i samo ljubav. I kad god smo mi takvi (a možemo to biti samo ako se odlučimo za to) mi smo u postojanju, tad jedino živimo. Čovjekova slobodna volja je moć u njegovoj ruci kojom on odlučjuje hoće li biti zdrav ili bolestan, hoće li živjeti ili životariti. Čovjek može imati neku psihofizičku bolest a da živi zdravije negoli čovjek koji je potpuno zdrav psihofizički ali na duhu mu manjka sloboda, osobnost, intelekt, karakter, svijest, savjest, život… Kada promatramo čovjeka kao cjelinu – tijelo, psiha i duh – tada ulazimo u neizmjerno područje čovjekovih moći i sposobnosti kojima on može živjeti u punini i biti velik.

Još kad si posvijestim rezultate suvremenih znanstvenih istraživanja neuroznanosti koje kažu da svaka dobra misao čovjekov mozak i svaku stanicu izgrađuje i obnavlja a svaka negativna razara – tada je nedvojbeno;

Ja biram život, ja biram dobro! i ponavljam si;

Čovječe, ako hoćeš, ti možeš, i zato;

budi ono što jesi, budi velik!